2012. február 11., szombat

Házi joghurtos graham kenyér

Rengeteg kenyér receptet kipróbáltam már, de egy ideje csak ezt sütöm ( egy soproni barátunktól kaptam). Amióta pedig hetente kétszer házi joghurtot is készítek, a víz helyett az kerül a kenyérsütő üstjébe.

A recept a következő:

320 ml savó+joghurt ( ha nincs akkor víz)
40 dkg liszt (szoktam fele arányban búzacsírásat is belerakni)
16 dkg graham liszt
3 kk.só ( a kenyérsütő kanalával mérve)
2 nk. cukor ( a kenyérsütő kanalával mérve)
1 zacskó élesztő

Általában dagasztás közben még teszek hozzá kevés vizet, ha a tészta úgy kívánja:)

A kenyérsütővel megdagasztatom, hagyom benne kelni.
( Nimróddal azt szoktuk momdani, hogy most alszik a tészta:) Majd formázom és megy bele a kenyérsütőbe, ami valójában egy gyümölcskenyér forma. Ebben is duplájára kelesztem. Közben előmelegítem a sütőt( légkeveréses, kb. 170 fok), és az aljára teszek egy kis edényben vizet.

Bevágom a kenyér tetejét és mehet is sütőbe.